Slow fashion

Miről szól a slow fashion?

A lassú divat egy olyan fogalom, amely a fast fashion ellentétét írja le, és része a "lassú mozgásnak", amely a gyártást támogatja az emberek, a környezet és az állatok tiszteletben tartása mellett. Mint ilyen, ellentétben az ipari divat gyakorlatával, a lassú divat a helyi kézműveseket és a környezetbarát anyagok használatát foglalja magában, azzal a céllal, hogy megóvja a kézművességet és a környezetet, és végső soron értéket biztosítson a fogyasztóknak és a termelőknek egyaránt.

Forrás

A slow fashion mozgalom nem új dolog, de csak az elmúlt pár évben lett igazán közismert. Én 25 éve találkoztam először a ruhák újrahasznosítánának koncepciójával. Az akkoriban Nyugat-Európából bálákban érkező ruhák között igazi kincseket lehetett találni. Ezek a különleges darabok, színek, anyagok, minták kiszélesítették az itthoni kínálatot.

Lassan aztán változtak a dolgok és szépen vállfára kerültek a ruhák, nagy és világos üzletekbe. Közben változtak a vásárlói szokások is, a klímavédelemre egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk, és aki divatos és tudatos akar lenni, az szép lassan elfordul a fast fashion világától. Rájöttünk, hogy minden aprónak tűnő változással hatással vagyunk a textiliparra, valamint befolyásolni tudjuk, hogy milyen jövőt szeretnénk.

Ez a film azt mutatja be, hogy milyen körülmények között dolgoznak azok a nők, akik a mi ruháinkat gyártják, hihetetlen alacsony áron. Ez nem méltányos dolog, keressük azokat az etikus formákat, amivel kiegyensúlyozottabbá tehetjük az erőforrásokhoz való hozzáférést.

A textilipar negativ hatása a környezetre A textilipar negativ hatása a környezetre A textilipar negativ hatása a környezetre

Ha kerestek olyan civil kezdeményezéseket, amelyek a klímavédelemre, hátrányos helyzetű célcsoportok támogatására indítanak projekteket, akkor ti magatok is hozzájárulhattok ahhoz, hogy egy élhetőbb, igazságosabb hely legyen a világ lokális és globális szinten is.

Ez az oldal és szolgáltatás egy kicsivel szeretne hozzájárul ehhez a célhoz. Ha sokan vagyunk, nagy dolgokra leszünk képesek, csatlakozzatok!